Przedszkole nr 7 - Jadłospis

Powiększ

 

 

Dzień

Data

Jadłospis-przedszkole

Poniedziałek 20.05.2019

Śniadanie: Kasza manna na mleku 2%, pieczywo razowe, masło roślinne, serek śmietankowy Almette, pomidor, herbata czarna z cytryną i miodem naturalnym (339 kcal; alergeny:1,7)

Zupa: Podrosolnik z pietruszką, marchewką, porem, selerem i natką (82 kcal; alergeny:1,9)

II danie: Kotlet mielony wieprzowo-wołowy, ziemniaki gotowane, marchewka z groszkiem, kompot z owoców mieszanych słodzony miodem naturalnym (437 kcal alergeny: 1,3,7,)

Podwieczorek: chipsy truskawkowe, mleko (84 kcal; alergeny:7) 

Wtorek 21.05.2019
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku 2%, bułka pszenna, masło roślinne, twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pomidor (403 kcal; alergeny: 1,7)

Zupa: Zupa kalarepkowa z ziemniakami, pietruszką, porem, marchewką, selerem i natką (127 kcal; alergeny: (7,9)

II Danie: Potrawka z kurczka z warzywami (marchew, brokuły, kalafior), makaron gotowany, szpinak, woda mineralna, (609 kcal; alergeny 1,3,7)

Podwieczorek: galaretka owocowa pomarańczowo-wiśniowa, mleko (99kcal, alergeny: 7)
Środa 22.05.2019

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku 2%, pieczywo razowe, masło roślinne, jajko gotowane na twardo, sałata, szczypiorek, pomidor, herbata czarna z cytryną i miodem naturalnym (433 kcal; alergeny:1,7)

Zupa:  Zupa brokułowa z ryżem, pietruszką, porem, marchewką, selerem i koperkiem (104 kcal; alergeny: 1,7,9) 

II danie: Pieczone udka kurczaka, ziemniaki gotowane, surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot śliwkowy słodzony miodem naturalnym (459 kcal)

Podwieczorek: gruszka, herbata miętowa (99 kcal)

Czwartek

 23.05.2019

Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku 2%, bułka razowa, masło roślinne, twaróg z brzoskwinią, surowa marchew (433 kcal; alergeny: 1,7)

Zupa: Zupa rybna z makaronem, pietruszką, porem, marchewką, selerem i natką (104 kcal; alergeny: 1,3,9)

II danie:Schab po żeglarsku (z cebulą, pomidorami i ziołami), kasza gryczana z soczewicą, mizeria, kompot z owoców mieszanych ( 605 kcal; alergeny: 1,5,6,7,8,11)

Podwieczorek: koktail malinowy (97 kcal; alergeny: 7)

Piątek 24.05.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku 2%, pieczywo razowe, masło roślinne, pasta mięsna z ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem, herbata czarna z cytryną i miodem naturalnym (501 kcal: alergeny: 1,6,7)

Zupa: Zupa grochowa z ziemniakami, boczkiem wędzonym, pietruszką, porem, marchewką, selerem i majerankiem (317 kcal, alergeny: 1,3,5,6,7,9,10,11)

II Danie: Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną, woda mineralna (386 kcal, alergeny: 1,6,7,8,12 )

Podwieczorek: Baton granola owsiany z miodem, mleko (186 kcal; alergeny: 6,7)

Do przygotowania produktów używana jest sól o obniżonej zawartości sodu.

Alergeny: 1- gluten; 2- skorupiaki; 3- jaja; 4- ryby i pochodne; 5- orzeszki ziemne;

6- soja; 7- mleko; 8- orzechy; 9- seler; 10- gorczyca;

11- sezam; 12- dwutlenek siarki i siarczyny; 13- łubin; 14- mięczaki 

.