Przedszkole nr 7 - Jadłospis

Powiększ

 

 

Dzień

Data

Jadłospis-przedszkole

Poniedziałek 18.11.2019

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku 2%, pieczywo żytnie, masło roślinne, twaróg z tuńczykiem i koperkiem, ogórek świeży, herbata czarna z cytryną i miodem (358 kcal; alergeny: 1,6,7,8,10)

Zupa:  Rosół z makaronem, pietruszką, porem, marchewką, selerem i natką ( 178 kcal; alergeny:1,3,9)
II
 danie: Filet z kurczaka gotowany w sosie koperkowym, ryż, fasolka szparagowa z masłem, woda mineralna (522 kcal; alergeny:  1,6,7)

Podwieczorek: wafelek Grześ w czekoladzie, mleko (200 kcal; alergeny: 1,6,7) 

Wtorek 19.11.2019
Śniadanie: Kawa Inka na mleku 2%; bułka pszenna, masło roślinne, serek homogenizowany waniliowy Danio (358 kcal; alergeny:1,6,7,8,10)

Zupa: Krupnik z kaszy jęczmiennej z boczkiem wędzonym, ziemniakami, pietruszką, porem, marchewką, selerem i majerankiem (234 kcal; alergeny: 1,5,6,8,11)

II Danie: Pieczone pałki kurczaka, ziemniaki gotowane, sałata lodowa z sosem winegret, kompot z owoców mieszanych słodzony miodem naturalnym, (441 kcal;)

Podwieczorek: pomarańcza, herbata owocowa (106 kcal,)

Środa

20.11.2019

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku 2%, pieczywo razowe, masło roślinne, jajko gotowane na twardo, szczypiorek, pomidor, herbata  czarna z cytryną słodzona miodem naturalnym (410kcal; alergeny:1,3,7)

Zupa: Dyniowo-pomidorowa z makaronem, pietruszką, porem, marchewką, selerem i natką (147 kcal; 1,3,7,9)

II danie: Gulasz z szynki wieprzowej, kasza pęczak, ogórek kiszony, kompot wiśniowy słodzony miodem naturalnym (720 kcal; alergeny:1,5,6,7,8,9,10,11)

Podwieczorek: banan, mleko (186 kcal; alergeny:7)

Czwartek

21.11.2019

Śniadanie: Kakao naturalne na mleku 2%, bułka razowa, masło roślinne, serek śmietankowy Almette, rzodkiewka, pomidor (394 kcal; alergeny:1,3,6,7,9,10)

Zupa: Ogórkowa z ziemniakami, pietruszką, porem, marchewką, selerem i koperkiem (136 kcal; alergeny: 7,9,10)

II danie: Kotlet mielony wieprzowo-wołowy, ziemniaki gotowane, surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym, kompot truskawkowy słodzony miodem naturalnym (511 kcal; alergeny:1,3,7)

Podwieczorek: kiwi, mleko (68 kcal; alergeny: 7)

Piątek 22.11.2019

Śniadanie: Kasza manna na mleku 3,2%, pieczywo razowe, masło roślinne, pasta mięsna z ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem, papryka świeża, herbata czarna słodzona miodem naturalnym (362 kcal;1,7,)

Zupa: Barszcz ukraiński z ziemniakami, pietruszką, porem, marchewką, selerem i majerankiem ( 199 kcal; 6,7,8,9)

II Danie: Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i żółtym serem (bez mięsa), woda mineralna (586 kcal; 1,3,7)

Podwieczorek: Sok owocowy bez cukru, chrupki kukurydziane (138 kcal;)

Do przygotowania produktów używana jest sól o obniżonej zawartości sodu.

Alergeny: 1- gluten; 2- skorupiaki; 3- jaja; 4- ryby i pochodne; 5- orzeszki ziemne;

6- soja; 7- mleko; 8- orzechy; 9- seler; 10- gorczyca;

11- sezam; 12- dwutlenek siarki i siarczyny; 13- łubin; 14- mięczaki 

.