Dzień |
Data |
Jadłospis-przedszkole |
Poniedziałek | 18.02.2019 |
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku 2%, pieczywo mieszane, masło roślinne, twaróg z tuńczyka i koperkiem, ogórek świeży, herbata czarna z cytryną i miodem (549 kcal; alergeny:1,3,7) Zupa: Szczawiowa z jajkiem, ziemniakami, pietruszką, marchewką, porem, selerem i natką (133 kcal; alergeny:3,7,9,10) II danie: Makaron spaghetti z sosem mięsno- pomidorowym i żółtym serem, woda mineralna ( 675 kcal alergeny: 1,3,7) Podwieczorek: wafle ryżowe, mleko (57 kcal alergeny:1,7 ) |
Wtorek | 19.02.2019 | Śniadanie: Kakao naturalne na mleku 2%, bułka razowa, masło roślinne, serek homogenizowany Danio, jabłko (476 kcal; alergeny: 1,6,7)
Zupa: Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami, pietruszką, marchewką, selerem, porem i natką (204 kcal; alergeny: 9 ) II danie: Wątróbka z cebulka, ziemniakami, surówką z kapusty pekińskiej, kompot śliwkowy słodzony miodem naturalnym (545 kcal; alergeny: 1,3,7) Podwieczorek: banan, mleko (144 kcal ; alergeny:7) |
Środa | 20.02.2019 |
Śniadanie: Ry.ż gotowany na mleku 2%, chleb żytni, masło roślinne,twaróg z brzoskwinią, mandarynka, herbata czarna z cytryną i miodem (446 kcal; alergeny: 1,7) Zupa: Ogórkowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką, porem, selerem i koperek (116 kcal; alergeny: 7,9) II danie: Kotlet schabowy, ziemniaki, marchew na gęsto, kompot wiśniowy słodzony miodem naturalnym 468 (701 kcal; alergeny: 1,3,7) Podwieczorek: kisiel cytrynowy z jabłkiem, woda mineralna (65 kcal; alergeny: 7) |
Czwartek |
21.02.2019 |
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku 2%, bułka pszenna, jajecznica, szczypiorek, pomidor (407 kcal; alergeny: 1,3,6,7) Zupa: Barszcz ukraiński z ziemnikami, marchewką, pietruszką, porem, selerem i natką (140 kcal; alergeny: 7,9) II danie: Pieczone udko kurczaka, ziemniaki, kalafior z masłem, kompot truskawkowy z miodem naturalnym ( 449 kcal; alergeny:7) Podwieczorek: jogurtowocowy, herbata miętowa ( 90 kcal; alergeny: 7) |
Piątek | 22.02.2019 |
Śniadanie: kasza manna na mleku 2%, chleb razowy, masło roślinne, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryną i miodem (381 kcal: alergeny: 1,3,6,7) Zupa: Kapuśniak z kiszonej kapusty i ziemniakami, pietruszką, porem, marchewką, selerem i majerankiem (185 kcal, alergeny: 1,9,10) II Danie: Naleśniki z serem i dżemem (do wyboru), woda mineralna (648 kcal, alergeny: 1,3,6,7,8,10) Podwieczorek:pomarańcza, herbata rumiankowa (106 kcal; alergeny: ) |
Do przygotowania produktów używana jest sól o obniżonej zawartości sodu.
Alergeny: 1- gluten; 2- skorupiaki; 3- jaja; 4- ryby i pochodne; 5- orzeszki ziemne;
6- soja; 7- mleko; 8- orzechy; 9- seler; 10- gorczyca;
11- sezam; 12- dwutlenek siarki i siarczyny; 13- łubin; 14- mięczaki