Przedszkole nr 7 - Jadłospis

Powiększ

 

 

Dzień

Data

Jadłospis-przedszkole

Poniedziałek 18.02.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku 2%, pieczywo mieszane, masło roślinne, twaróg z tuńczyka i koperkiem, ogórek świeży, herbata czarna z cytryną i miodem  (549 kcal; alergeny:1,3,7)

Zupa: Szczawiowa z jajkiem, ziemniakami, pietruszką, marchewką, porem, selerem i natką  (133 kcal; alergeny:3,7,9,10)

II danie: Makaron spaghetti z sosem mięsno- pomidorowym i żółtym serem, woda mineralna ( 675 kcal alergeny: 1,3,7)

Podwieczorek: wafle ryżowe, mleko (57 kcal alergeny:1,7 ) 

Wtorek 19.02.2019
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku 2%, bułka razowa, masło roślinne, serek homogenizowany Danio, jabłko (476 kcal; alergeny: 1,6,7)

Zupa: Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami, pietruszką, marchewką, selerem, porem i natką (204 kcal; alergeny: 9 )

II danie: Wątróbka z cebulka, ziemniakami, surówką z kapusty pekińskiej, kompot śliwkowy słodzony miodem naturalnym (545 kcal; alergeny: 1,3,7) 

Podwieczorek: banan, mleko (144 kcal ; alergeny:7)

Środa 20.02.2019

Śniadanie: Ry.ż gotowany na mleku 2%, chleb żytni, masło roślinne,twaróg z brzoskwinią, mandarynka, herbata czarna z cytryną i miodem (446 kcal; alergeny: 1,7)

Zupa: Ogórkowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką, porem, selerem i koperek (116 kcal; alergeny: 7,9) 

II danie: Kotlet schabowy, ziemniaki, marchew na gęsto, kompot wiśniowy słodzony miodem naturalnym 468 (701 kcal; alergeny: 1,3,7)

Podwieczorek: kisiel cytrynowy z jabłkiem, woda mineralna (65 kcal; alergeny: 7)

Czwartek

 21.02.2019

Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku 2%, bułka pszenna, jajecznica, szczypiorek, pomidor (407 kcal; alergeny: 1,3,6,7)

 Zupa: Barszcz ukraiński z ziemnikami, marchewką, pietruszką, porem, selerem i natką (140 kcal; alergeny: 7,9)

II danie: Pieczone udko kurczaka, ziemniaki, kalafior z masłem, kompot truskawkowy z miodem naturalnym ( 449 kcal; alergeny:7)

Podwieczorek: jogurtowocowy, herbata miętowa ( 90 kcal; alergeny: 7)

Piątek 22.02.2019

Śniadanie: kasza manna na mleku 2%, chleb razowy, masło roślinne, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryną i miodem (381 kcal: alergeny: 1,3,6,7)

Zupa: Kapuśniak z kiszonej kapusty i ziemniakami, pietruszką, porem, marchewką, selerem i majerankiem (185 kcal, alergeny: 1,9,10)

II Danie: Naleśniki z serem i dżemem (do wyboru), woda mineralna (648 kcal, alergeny: 1,3,6,7,8,10)

Podwieczorek:pomarańcza, herbata rumiankowa (106 kcal; alergeny: )

Do przygotowania produktów używana jest sól o obniżonej zawartości sodu.

Alergeny: 1- gluten; 2- skorupiaki; 3- jaja; 4- ryby i pochodne; 5- orzeszki ziemne;

6- soja; 7- mleko; 8- orzechy; 9- seler; 10- gorczyca;

11- sezam; 12- dwutlenek siarki i siarczyny; 13- łubin; 14- mięczaki 

.